Foto: Anna Bergenheim |
Över 1/3 kommer in på högskolan tack vare resultatet på högskoleprovet. Man kan skriva det hur gammal eller ung man än är och resultatet gäller i fem år. Man får göra det hur många gånger man än vill och det är alltid det bästa resultatet man söker in med.
Rent praktiskt består provet av 160 frågor som är uppdelade i en kvantitativ del med fokus på matematik och en verbal del med fokus på ordkunskap, svenska och engelska. Alltså är det uppdelat 80 poäng var mellan delarna. För att det inte ska bli för långa provtider är delarna uppdelade ytterligare. Alltså gör man två kvantitativa prov och två verbala prov (som kallas provblock). Det kommer även till ett femte provblock, antingen kvantitativt eller verbalt som är ett utprövningsblock inför framtida högskoleprov. Utprövningsblocket räknas inte med i resultatet och man får inte veta vilket det är förrän efteråt.
Provdagen börjar runt 08.00-09.00 och slutar runt 16.00-17.00. Det är jätteviktigt att läsa i mailet man får när man har anmält sig vart man ska vara och vilken tid man ska vara på plats.
Poängsättningen på provet går till så att man får en råpoäng för varje rätt svar. Alltså kan man max få 160 poäng, men poängen normeras och resultatet beror på hur man har klarat sig i förhållande till de andra. Man får poäng i en skala från 0,0 till 2,0.
Man ska ha med sig legitimation, blyertspennor, sudd, markeringspenna och rak linjal.
Tips till provet
Man ska förbereda allt i god tid för att eliminera eventuella stressmoment.
Packa ner allt man ska ha med sig kvällen innan, planera sin resväg grundligt, köpa med mat och dricka så man slipper köpa mat på lunchen som är relativt kort och vara utvilad när man ska göra provet. Ännu ett tips är att ha med en vän som man kan prata med under rasterna för att få tiden att flyta på lite snabbare, man kan behöva peppas lite mot eftermiddagen. Något som man kommer få nytta av är att kolla upp vart toaletterna ligger, på en 15 minutersrast kan det vara så lång kö att man tvingas pina sig igenom nästa pass bara för att man inte hade koll på vart de andra toaletterna fanns.
Något annat som rekommenderas varmt är att kolla upp frågorna innan, tidigare prov finns upplagda på exempelvis http://www.provtips.com/index.html som har massvis med tips, förklaringar och annat som kan behövas inför provet.
Anmälan gör man på http://www.hogskoleprov.nu/ där kan man också hitta gamla prov och annan info.
http://www.studera.nu/hogskoleprovet.4.7433f8012f7262642c80001434.html har också mycket information om provet och det är även där facit på provet kommer upp samma kväll som provet gjorts.
Ett sista tips är att köpa boken "Den kompletta guiden till Högkoleprovet" som innehållet massor med tips, övningar och ord man bör kunna. Med den boken kommer man så förberedd till provet man bara kan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar