Om mig

Hej! Du har klickat in dig på vår blogg om tiden efter gymnasiet. Vi är tre tjejer som läser sista året på gymnasiet och vill utforska möjligheterna om vår framtid tillsammans med er. Så följ med på vår resa till att bli lite klokare,lite mer målmedvetna och framförallt säkrare på vår framtid. Alltså vuxna.

Studera i Spanien


Fotot: Anna Bergenheim
Sol, trevliga spanjorer och den färgstarka kulturen lockar många svenskar att välja Spanien för sina universitetsstudier. 
 
Spaniens utbildningssystem är välutvecklat och det finns en mängd skolor att välja bland på flera olika nivåer. Antalet spanska universitet har ökat kraftigt under de senaste 25 åren och det finns idag 73 universitet, varav 40 av dessa är offentliga, 23 privata och resterande hör till den katolska kyrkan. De flesta spanska universitet hittar man i huvudstaden Madrid och storstäder som Barcelona eller Valencia.
Spanien har nyligen ändrat om sitt utbildningssystem och det nya systemet bygger på tre nivåer.
- Graduo, motsvarande kandidatexamen i Sverige.
- Màster , motsvarande Magister/Masterexamen.
- Doctor, motsvarande Doktorsexamen.
I regel kan man inte läsa fristående kurser på spanska universitet, man studerar istället hela utbildningsprogram som leder fram till olika examina. Alla program innehåller både valfria och obligatoriska kurser.
För utländska studenter som inte vill läsa en hel utbildning i Spanien finns det dock på vissa universitet möjlighet att läsa enstaka terminer eller läsår.

Gå till väga:
I Spanien finns ingen central antagningsenhet utan man skickar sin ansökan direkt till lärosätet man vill studera vid. 
Man bör kontakta antagningsenheten vid det universitet man är intresserad av i god tid. Man ber dem skicka kurskatalog och ansökningshandlingar eller går in på skolans webbplats där det oftast finns den utbildningsinformation man behöver.
Ansökningsperioderna varierar så man ska var noga med att kolla upp hur det ligger till med just den utbildningen man vill gå. Det spanska studieåret sträcker sig från slutet av september fram till juni och nästan samtliga utbildningsprogram startar enbart på hösten.
Vid antagningen till utbildningen Graduo utgår man oftast från de sökandes "Nota de Corte". Myndigheten UNED ansvarar för att bedöma och räkna om utländska betyg till ett spanskt Nota de Corte. Om man kontaktar Spanska ambassaden i Stockholm så hjälper de till med att skicka rätt papper till UNED.

Språkkunskaper
Funderar man på att plugga i Spanien har man troligen redan pluggat spanska i ett antal år då det behövs för att klara av studier på universitetsnivå.
DELE står för Diplomas de Español como Lengua Extranjera och det är det officiella testet man kan göra för att bevisa sina språkkunskaper.
Testet arrangeras två gånger per år vid nästan alla spanska universitet och högskolor. Registreringsavgiften för att göra DELE testet ligger på mellan 95-135 € beroende på vilken testnivå du vill göra; grund, medel eller avancerad. Det finns flera olika språkskolor som erbjuder examensförberedande kurser för DELE testen, vilket är intressant om man vill åka till Spanien just för att studera spanska.

Studiestöd 
Om man studerar på ett statligt universitet i Spanien betalar man en studieavgift till skolan på runt 800 € per år. För de allra flesta utbildningarna erbjuder CSN studiestöd men det är alltid en bra idé att kolla med CSN för att få reda på vad som gäller för just den utbildning man vill gå. 
 
Länkar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar